Project 3

Large Family Home Reconfiguration, Refurb & Design including Project Management

The Brief

The property was a 1930’s built detached house with solid construction and generally good proportions. It was fortunate enough to benefit from good ceiling height and large bay windows along with a wide staircase.

That said, it didn’t work for the family as they wanted an open plan feel but still a formal space for entertaining, a play room, study and utility room and there was a need to balance the upper rooms with the ground floor living space.

BEFORE
AFTER
BEFORE
AFTER
BEFORE
AFTER
The Result

I redesigned the internal layout of the existing property to convert the rear portion of the garage into a playroom and study and remove the existing conservatory in order to replace with a large extension across the back of the house and a large roof conversion which involved raising the roof to add a master suite to the top floor.

I undertook all planning requirements with the architect and project managed and delivered the scheme on budget and on time. The outcome is a property which is now double the square footage of the original house.

The previously carpeted floor was replaced with Oak Herringbone flooring throughout the ground floor space to ensure continuity and improve flow over the large surface area.

Panelling was introduced to the lower portion of the wall to add interest and detail and the previous solid wall on the stair case was removed and replaced with spindles to allow the light to flow through from the original feature semi circular window.

The toilet, which had previously been housed in a cupboard under the stairs, was relocated to the space where the fridge had stood in the old kitchen area. A bold feature wallpaper was chosen to add interest, tying in the colour palate of navy, pale grey, pale pink and copper as the feature metallic.

BEFORE
AFTER

The front room was converted into a formal reception space for the adults. The light and airy space promotes a calm and peaceful environment. Invisible speakers are built into the ceilings across the ground floor, allowing music to be played throughout and the open fireplace in Portuguese Limestone is fully functioning.

The new rear extension houses a large open plan kitchen, dining area and lounge measuring in excess of 1000 sq ft.

The kitchen was designed with pocket cavity doors to conceal all of the details including the sink, to ensure a peaceful and tidy outlook when relaxing in the space at all times.

Underfloor heating was implemented due to the large surface area and the unsuitability of radiators to heat the space fully. The large roof lantern and bi-folds bring further light into the space and open out onto the large porcelain tiled patio for al fresco entertaining.

A bespoke extendable dining table was chosen as the family enjoys entertaining often and this was colour matched to the Farrow & Ball paints used on the wall and also on the Island in the kitchen.

Velvet chairs in the chosen colour palate were used to add texture and interest and this was carried through into the lounge/TV area. Here we have made the most of the lack of natural light to enhance TV viewing. An Audio Visual hub is located in the utility room which houses all electronics and removes the need for unsightly cables in this space.

The playroom leads out onto this lounge area, allowing the children to play with the benefit of still having their parents close by. As the children grow, the playroom can be turned into a games room or larger study.

The family bathroom was previously considerably smaller as the toilet was originally separate. This wall was removed along with a cupboard to provide this large family bathroom with walk in 1700mm rainforest shower. The neutral tones and feature chandelier ensure a peaceful, luxurious and calm sanctuary for relaxation.

The master bedroom was reconfigured to gain an en-suite and wall to wall, floor to ceiling built in wardrobes in a  tinted mirror for a more sleek and modern luxury feel.The warm grey tones in the room add to the sense of calm.

BEFORE
AFTER
Projects

Project 3

Family Home Reconfiguration & Refurbishment This home layout wasn’t working to its full potential for the family. The brief was to create a space which

Read about the project »
Living Room Design

Project 2

Elegant Living Room Design This client had a very clear idea that she wanted an elegant and traditional yet warm room that served all of

Read about the project »